Hoe moet je knoflook pellen?

Een knoflook kun je in een aantal stappen op een gemakkelijke manier pellen. Veel gebruiken een knoflookpers (ik soms ook!) maar dat is helemaal niet nodig, het enige dat nodig is een groot scherp mes. Waarmee je de knoflook uit elkaar kunt halen, snijden en pletten. Het zijn de stappen die nodig zijn. Waardoor knoflook pellen niet langer een klus is waar je tegenop hoeft te zien maar het gemakkelijker zal zijn dan ooit tevoren.

Naast de manier hoe je een knoflook kunt pellen bepaald ook de kwaliteit en het soort knoflook dat je kiest het gemak van pellen. Daarom is het goed te weten wat het verschil is zodat je de beste keuze kunt maken.

Hoe kies je een makkelijk te pellen knoflook?

Er zijn een tweetal soorten knoflook die je in de winkel kunt kopen. Deze twee soorten kun je het best onderscheiden aan de hand van de bovenkant. Wanneer de knoflook een zachte bovenkant heeft is dit een knoflook zonder bloeiwijze. Als de bovenkant harder voelt heb je te maken met een bloeiwijze. De knoflook zonder bloeiwijze is over het algemeen wat lastiger te pellen.

Omdat een knoflook zonder bloeiwijze langer houdbaar (te verkopen) is kom je deze veelal tegen in de Nederlandse supermarkten en in mindere mate bij een groente speciaalzaak. Even als de smaak zit er tussen de twee soorten knoflook ook verschil, waarbij de knoflook zonder bloeiwijze een milde smaak aanwezig is.

Het pellen van een knoflook voorbereiden?

Wanneer je een knoflook gemakkelijk wilt pellen vraagt dit om een goede voorbereiding. Deze bestaat uit het verwijderen van een enkele teen. Waarna je de buitenkant van de knoflook gemakkelijker van de knoflook af kunt trekken. Je krijgt door dit te doen alle tenen van de knoflook goed in beeld en kan deze langzaam maar zeker van de knoflook afhalen.

Wanneer je alle tenen van de knoflook af hebt gehaald is het belangrijk dat je de wortel (achterkanten) van de teentjes zal afsnijden. Op deze manier kun je direct zien hoe vers de knoflook is. Wanneer het snijden lastiger gaat heeft de knoflook lang kunnen drogen en is deze doorgaans ouder.

Het uiteindelijke pellen van een knoflook.

Als al de teentjes knoflook van de achterkant zijn ontdaan kun je deze stuk voor stuk op een houten plank neerleggen. Waarna je deze met de zijkant van een mes kunt platdrukken. Na het platdrukken van de knoflook komt de schil los en kun je deze gemakkelijker verwijderen. Je houd vanaf dit moment dus alleen de schone gepelde knoflook over om te gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *