Top 5 beste messenset voor elk budget

De beste koksmessen vinden is niet eenvoudig! Daarom kun je hier vast en zeker wel een helpende hand bij gebruiken. Ik zocht voor je uit welke messen in jouw keuken niet mogen ontbreken. Dat maakt koken toch veel leuker? Want ook het snijden van paprika, vlees of vis moet gewoon een feestje zijn. Met goede koksmessen zijn zelfs de uien niet meer om te huilen!

Natuurlijk zijn we allemaal begonnen met goedkopere messen. Niets mis mee. Maar voor het echte snijwerk gaan we natuurlijk een stapje verder. Maar voor ik je ga vertellen waarom een bepaald mes niet in je keuken mag ontbreken is het goed wat meer te weten over koksmessen. Welke mes gebruik je bijvoorbeeld voor vlees, brood of vis en wat zijn de verschillen.

De juiste soorten messen in je collectie

In de keuken heb je natuurlijk voor iedere situatie een goed mes nodig. Het zou zonde zijn als je na het kopen van echte koksmessen de tomaat nog altijd met dat aardappelschilmesje aan het snijden bent toch? Daarom eerst een stukje theorie, er zijn een 5-tal messen die niet kunnen ontbreken in je messenset. Foto’s via KnivesAndTools.

Een goed koksmes

Een mes die niet mag ontbreken is het klassieke koksmes. Een koksmes gebruik je het meest van alle messen. Een goed koksmes heeft een hoger lemmet dat smaller doorloopt richting de punt. Waarbij het er verschillende ontwerpen mogelijk zijn. Dit is enerzijds een kwestie van voorkeur en soms hebben aanpassingen te maken met het wegnemen van gewicht uit het mes. Waardoor een mes hanteerbaarder zal zijn. De lengte van een koksmes kan per uitvoering verschillend zijn. Waarbij een professioneel mes tot wel 27 centimeter lang kan zijn.

Een goed broodmes

Hoe je een goed broodmes kunt herkennen hoef ik je vast niet te vertellen. Maar wil je een goed broodmes waar je makkelijk mee kunt werken? Dan is het absoluut te moeite waard goed te kijken naar de uitvoering van het broodmes. Waarbij zowel de lengte van het mes als de kartel in het mes van groot belang zijn. Ook is de voorkant van een goed broodmes licht gebogen. Het is dan ook een mes die geschikt is voor het snijden van verschillende soorten brood. Zonder dat het je moeite hoeft te kosten!

Een goed vleesmes

Een goed vleesmes is te vergelijken met een koksmes. Alleen staat de punt iets verder omhoog en zit er een grotere buiging in het snijvlak. De grotere buiging in het snijvlak zorgt ervoor dat je gemakkelijker door vlees en gevogelte kunt snijden. De aanzet heeft minder weerstand waardoor elke snijbeweging gemakkelijker gaat. Het vleesmes is vaak iets dunner dan de andere soorten messen maar zelden flexibel of te buigen.

Een goed groente mes

Een messen set is niet compleet als er geen goed groente mes is. Welke je aan de vormgeving en het formaat kunt herkennen. Het mes is groot genoeg om snijbewegingen te maken bij het snijden van een tomaat en andere groenten. Op het snijvlak zijn kleine kartels te vinden die het snijden makkelijker maken en zorgen dat de gesneden groente mooi blijft. Het mes snijd dan ook heel gemakkelijk door groentes heen.

Een goed office mes

Het kleinste mes van een messenset wordt ook wel een office mes genoemd. Dit mes is iets groter dan een aardappelschilmesje maar vele malen scherper doordat deze vlak geslepen is. Dit kleinste mes wordt vaak gebruikt om groenten te bewerken. Waarvoor een koksmes of groente mes minder geschikt is. Door het formaat is dit mes bijzonder handzaam en mag dus echt niet aan de set ontbreken.

Tips voor langer plezier van je messen

Een set messen is een investering, je wil hier natuurlijk lang plezier van hebben. Daarom is het belangrijk dat je precies weet op welke manier je deze messen moet gebruiken, scherp moet houden en uiteindelijk moet opbergen.

Was koksmessen niet in een vaatwasser

Natuurlijk moeten koksmessen tegen een stootje kunnen. Maar was ze liever niet in de vaatwasser, maar met de hand. Op deze manier voorkom je beschadiging van de messen en worden ze niet langer dan noodzakelijk blootgesteld aan vocht. Wat uiteindelijk de nodige invloed op handvatten en het staal van de messen kan hebben. Daarom is het ook belangrijk om de messen droog op te bergen.

Zorg dat messen scherp blijven

Een scherp mes is het halve werk! Dat maakt het belangrijk om de messen ook scherp te houden. Je kunt dit doen door ze zelf te slijpen. Maar kun je dit niet, dan is het goed om de messen op een vaste periode te laten slijpen. Een beetje afhankelijk van hoe vaak je de messen gebruikt en hoe je met de koksmessen omgaat. Een mes langer scherp houden? Zorg voor een juiste ondergrond en weet hoe je met het mes op de juiste manier moet snijden.

De beste messensets 2024

Ben je van plan om professionele messensets te kopen? Dan zijn de koksmessen hieronder het absoluut waard om te bekijken. Je kiest voor uitstekende kwaliteit. Een prijs die bij de kwaliteit past en een werkelijk verbluffend gebruikersgemak! Waarbij de regel natuurlijk wel blijft dat goed onderhoud de koksmessen ten goede zal komen.

Laguiole Style de Vie Messenblok

Mijn eerste keuze is de prachtige messenset van Laguiole Style de Vie. Dit zal je na het zien van deze set waarschijnlijk niets verbazen. De prachtige olijfhouten handvatten en vormgeving die helemaal klopt zorgen voor veel snij en kookplezier. Het is daarbij ook een bijzonder complete set voor een aantrekkelijke prijs.

Het absolute voordeel en pluspunt van deze messen is overigens niet alleen de uitstraling en hoe de messen gevormd zijn. Over de grepen is met de Ergonomisch vormgeving namelijk goed nagedacht. Zodat elk mes van deze geweldige set heerlijk in de hand liggen. Daar profiteer je van!

Dit zijn de voordelen van deze messenset

 • De messen hebben een prachtig ontwerp
 • Deze set messen is bijzonder compleet
 • Het is een aantrekkelijk geprijsde messen set
 • De messen hebben een ergonomische greep

Keukenmessen-set van Damascus Staal

Ook een messenset van Xinzuo mag niet ontbreken in een lijstje van de beste. Het is niet zomaar een van de best beoordeelde sets die er te vinden is. Deze set is namelijk gemaakt aan de hand van lagen Damascus staal en heeft een ongekende hardheid. Wat direct betekend dat deze messen scherper blijven. Hoewel de vormgeving je wellicht een beetje kan afschrikken werken deze messen heerlijk en gemakkelijk! Ze zijn daarom een absolute aanrader. De prijs voor deze complete set mag dan iets hoger zijn dan de gemiddelde sets, je krijgt er ook veel voor terug.

In tegenstelling tot de verwachting zijn de messen uit deze set van gehard staal licht en handzaam wat absoluut een belangrijke bijdrage levert aan het plezier dat je er van zal hebben. Leuk om te weten is dat de messen op Japanse wijze hand-gesmede zijn. 

Dit zijn de voordelen van deze messenset

 • Gemaakt uit verschillende lagen Damascus staal
 • Ergonomische grepen en lichtgewicht messen
 • Een werkelijk prachtige uitstraling door het motief

Luxe en Professionele 7-delige Keukenmessen-set

Een overcomplete messenset voor de echte professional. Dat omschrijft deze luxe messen set het beste. Waarbij ieder mes uit deze set uit verschillende lagen gehard Damascus staal bestaat. De handvaten zijn gemaakt van plataanhout (sycamore wood), een hardhout dat heerlijk in de hand ligt en lang mee gaat. Het gewicht van elk mes uit deze set is bijzonder laag, wat prettig werkt tijdens het snijden van producten.

Wat over deze set absoluut gezegd moet worden is de kwaliteit van de messen. Deze is ongekend hoog en daardoor absoluut een aankoop waar je geen spijt van krijgt. De messen blijven daarbij ook veel langer scherp door de manier waarop deze gesmede zijn. Een must voor elke keuken dus.

 • Prachtige professionele set messen
 • De messenset is overcompleet en 7-delig
 • De messen zijn gemaakt van Damascus staal
 • Gesmede op professionele Japanse wijze

Professionele 7-delige Keukenmessen-set

Bij deze professionele set messen is overal goed over nagedacht. Er is gekozen voor hoogwaardig Damascus staal en zelfs de hoek waarin de messen geslepen zijn. Dat geeft je echt de ultieme snij ervaring. Zeker een aanrader. De van ebbenhout gemaakte handvatten ligt lekker in de hand en is daarmee een absolute aanrader. Om elk mes de perfecte balans te geven is goed nagedacht over design en ergonomie. Dit merk je direct wanneer je de messen in je hand hebt. Waardoor deze set messen echt een van de absolute toppers van deze lijst is. Maar ook een van de duurdere sets.

Leuk om te weten is dat deze complete set ook beschikt over een professionele keukenschaar die zeker van pas zal komen in je keuken. Daarnaast zorgt het houten messenblok dat messen altijd op een goede manier opgeborgen worden.

 • Een complete set messen, inclusief keukenschaar
 • De messen hebben de ultieme snijhoek van 15 graden
 • Prettige handvatten van mooi ebbenhout
 • Laag gewicht en perfecte balans voor snijervaring

Japanse messen Chefs Knife

Tot slot eindig ik met een geweldige set van Bushifi! Een professionele messenset die staat voor absoluut snijplezier. Hoewel de vormgeving misschien anders is dan je zou verwachten heb je met deze set echt wel next level keukengereedschap in handen. Waarbij elk mes uit deze set wel wat zwaarder is dan bij de andere sets zijn de messen stuk voor stuk in de perfecte balans. Om snel en soepel door heerlijke versproducten heen te snijden.

Een voordeel van deze complete set is absoluut de aantrekkelijke prijs en toch hoge kwaliteit. Waar de messen stuk voor stuk traditioneel gesmeed zijn. Elk mes uit de set is handgeslepen op whetstone. De messen zijn dan ook bovengemiddeld scherp.

 • Prachtig vormgegeven set professionele koksmessen
 • Complete set van verschillende soorten messen
 • Messen zijn traditioneel gesmeed en handgeslepen
 • Deze set is bovengemiddeld scherp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *