Hoe gebruik je een wetsteen?

Een goed keukenmes is natuurlijk scherp genoeg om door producten te snijden. Maar door gebruik van een mes kan deze snel minder scherp woorden. Dat merk je tijdens het snijden. Om een mes op een eenvoudige en snelle manier in topconditie te houden kun je een mes slijpen met een wetsteen. Het slijpen van messen vraagt echter wel om goede uitleg. Zodat messen niet beschadigd geraken of zelfs minder scherp worden door het verkeerd slijpen.

Voor je een mes wilt slijpen is een goede voorbereiding belangrijk. Lang niet ieder mes kun je langs een wetsteen halen om scherper te maken en je moet de wetsteen ook de tijd geven om vocht goed in zich op te nemen. Laat een wetsteen dus enkele minuten onder water staan alvorens je deze gaat gebruiken.
De messen die je kunt slijpen zijn vleesmessen, fileermessen en hakmessen. Waarna deze zo scherp als een scheermes zullen zijn. Daar moet je bij een eerste gebruik goed rekening mee houden.

Kun je botte messen met een wetsteen slijpen?

Met een goede wetsteen kun je botte messen slijpen. Maar dan moet de wetsteen wel voorzien zijn van een grovere korrel. De meest geschikte korrel aan de grove zijde van een wetsteen is in dit geval minimaal korrel 120. Waarmee je bramen en happen uit de snedekant van een mes kunt wegslijpen. Het is gedurende het slijpen met de grovere zijde van een wetsteen belangrijk om steeds opnieuw de gespelen zijde te bekijken. Zijn de happen uit het mes geslepen? Dan kun je hiermee stoppen.

Welke slijphoek moet je aanhouden?

Voor het slijpen van een mes moet je de juiste hoek aanhouden. Elk soort mes heeft een eigen hoek waarin deze vanuit de fabrikant geslepen is. Soms is deze 15 graden, andere keren is de hoek anders en dat vraagt om hier goed naar te kijken. Gedurende het slijpen is het belangrijk dat je in gelijke soepele bewegingen over de wetsteen heen zal bewegen. Waardoor je de mes in absolute topconditie kunt houden en de juiste slijphoek hanteert. Waardoor het mes minder snel bot zal worden door gebruik.

Wanneer kies je de fijne kant van een wetsteen?

Wanneer de bramen, happen en botheid van een mes zijn weggenomen is het tijd om met de fijne kant te slijpen. Zodat de snede van de mes ook echt kan doen waarvoor deze gemaakt is. Door een product heen snijden. Wanneer je de fijne zijde niet gebruikt merk je dit direct bij een eerste gebruik. Gebruik de fijne zijde van de wetsteen door het mes er zachtjes overheen te laten glijden.
Belangrijk: Ga niet hard duwen gedurende het slijpen aan zowel de grove als fijne zijde. Laat de wetsteen echt het werk doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *