Gevonden: De beste kaasschaaf in 2024

Nederlanders zijn dol op kaas, gemiddeld eten we 17 kilo kaas per persoon[1]. Met zo’n consumptie mag een goede kaasschaaf niet ontbreken in je keukenarsenaal. Op zoek naar de beste kaasschaaf testen ik er tientallen en schaafde ik honderden plakken kaas. Spoiler: de Boska Monaco+ is mijn keuze. Lees verder voor hoe ik testen of wat de andere kaasschaven uit mijn onderzoek zijn die het kopen waard zijn.

Shopgids: hoe test je en waar let je op?

Een kaasschaaf die geen mooie plakken geeft is niet alleen irritant, maar kan ook gevaarlijk zijn. Het schaven van je kaas moet makkelijk gaan en mooie plakken produceren die niet scheuren. Voor mijn onderzoek haalde ik verschillende soorten kazen in huis en kocht ik online en bij lokale winkels elke kaasschaaf die ik kon vinden. De grotere bekende A-merken, huismerken en een boel naamloze budget modellen.

Het werd al snel duidelijk dat er zeker een verschil in kwaliteit te vinden is. Belangrijk is dat een kaasschaaf scherp is, wat bij meerdere gewoon niet het geval was. Dan krijg je oneven plakken of moet je kracht zetten om een plakje kaas te snijden, dat werkt niet. Vaak gaat het mis bij oudere kazen, een jonge kaas was voor de meeste geen probleem, maar een ‘niet te dik’, ‘niet te dun’ plakje van goed gerijpte kaas lukte weinig.

Beste kaasschaven in 2024

Mijn favoriet: Boska Monaco+

Boska Monaco+ kaasschaaf

Dit is by far de beste kaasschaaf die ik zelf heb getest. De hogere prijs schrikt misschien wat af, maar dit is een kaasschaaf die zijn geld dubbel en dwars waard is. De Monaco+ is zwaarder dan de gemiddelde kaasschaaf (113 gram), maar dat maakt het gebruik alleen maar prettiger. Het gewicht zit namelijk goed verdeeld in het handvat, wat plat in plaats van rond is, waardoor de kaasschaaf erg comfortabel vasthoudt.

Het ontwerp van deze kaasschaaf is uniek, maar het is niet alleen voor stijlpunten (en design awards[2]). Het heeft ook een functie. De ribbels bij het snijgedeelte zorgen ervoor dat je makkelijker door de kaas glij en het iconische wafelpatroon is non-stick en zorgt ervoor dat je kaas niet blijft plakken aan de kaasschaaf. Bovendien is de kaasschaaf 100% RVS en vaatwasser veilig.

Boska is een oer-Hollands merk en specialiseert zich sinds 1896 al in kaasgereedschap. Alle kaasschaven die ik van ze heb getest werkte super, maar de Monaco+ is mijn favoriet omdat deze ook probleemloos werkte met oudere kazen en altijd mooie plakken kaas oplevert. Vind je het niet erg om wat meer uit te geven? Kijk dan ook eens naar deze zwarte uitvoering van de Monaco+.

Boska Monaco+ kaasschaaf

Speciaal voor jonge kaas: Boska Vienna

Boska Vienna kaasschaaf

Deze kaasschaaf past in de categorie “dingen die ik wilde weten voordat ik 30 jaar oud werd…”. Wist jij namelijk dat een kaasschaaf met een korte lemmet speciaal ontwikkeld is voor jonge kaas? Je bent niet de enige die hier in 2024 nog achter komt.

Dit voorkomt namelijk dat de kaas blijft plakken aan de kaasschaaf zelf. Een handige designkeuze, met een extra voordeel dat het de kaasschaaf lichter maakt (30 gram). De Vienna heeft een stijlvol beukenhout handvat wat comfortabel schaaft. Het compacte model is ook wel fijn voor in de bestekla, zo neemt hij zo min mogelijk ruimte in beslag, en is vriendelijk geprijsd in vergelijking met de eerder genoemde Monaco+.

Als je vooral jonge kaas schaaf is dit een hele goede optie.

Boska Milano kaasschaaf

Goed & goedkoop: Brabantia

Brabantia kaasschaaf

Ik moet eerlijk toegeven dat ik de prijs van de bovenstaande geteste Boska kaasschaven wat aan de hoge kant vond, daarom ben ik ook door blijven zoeken naar een goede kaasschaaf van onder de € 10. Naast deze Brabantia heb ik de huismerk kaasschaven van Hema, Ikea en andere naamloze kaasschaven getest, vooral bij de goedkopere modellen merk je dat het schaven minder gaat en geen mooie plakken kaas oplevert.

Wil je gewoon een kaasschaaf die goed is, dan raad ik je aan te kijken naar Brabantia. Deze kaasschaaf heeft een prettig handvat en het gewicht is ook fijn, hij is niet te zwaar maar voelt ook niet heel licht. Een perfecte balans om gemakkelijk prachtige plakjes kaas te schaven.

Brabantia kaasschaaf

Beste draadsnijder: Westmark

Westmark kaassnijder

Is dit een kaasschaaf/draadsnijder die in mijn kast komt te liggen? Niet echt. Je moet aardig wat kracht zetten en het resultaat is hele dikke plakken kaas, niet ideaal tenzij je daarnaar op zoek ben!

Deze Westmark doet namelijk goed waar hij voor bedoeld is: dikke plakken snijden. Dus mocht je een énorme kaasliefhebber zijn en zijn je plakjes kaas voor op je tosti nooit dik genoeg? Dan zou ik niet aarzelen en direct deze draadsnijder aanschaffen, want hij snijd mooie dikke plakken kaas. Mij alleen iets te dik… 🙂

Westmark draadsnijder

Beste kaasmessenset: Boska

Boska kaasmessenset

Een borrelavondje is niets zonder een kaasplankje (en goede wijn). Om het compleet te maken horen daar mooie (en matchende) kaasmesjes bij. Met deze set ben je direct compleet en kun je genieten van de lekkerste kazen. De messen zelf zijn van RVS dus ze zijn ook goed geschikt voor in de vaatwasser, dus je hoeft na een avondje gezelligheid niet meer af te wassen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *