Soep te zout?

Is de soep te zout geworden? Wacht met weggooien. Aan soep die te zout is geworden kun je vaak veel doen waarbij de uiteindelijke smaak blijft. Want je wilt wel de soep die je gemaakt had blijven proeven natuurlijk. Waarbij het natuurlijk niet uitmaakt waarom een soep veel te zout is geworden. Dit heeft vaak met het aantal bouillonblokjes te maken. Maar kan ook door andere toevoegingen komen.

Het oplossen van een soep die te zout is geworden is geen hogere wiskunde. Wel moet je zelf blijven proeven gedurende het verdunnen of toevoegen van andere smaken aan de soep. Door dit te doen voorkom je dat de soep juist te flauw zal worden of de smaak veranderd. Want dat is het laatste dat je wilt. Blijf het verschil van elke stap die je neemt dus proeven, afwegen en beoordelen.

Het verdunnen van te zoute soep?

In de meeste gevallen dat een soep te zout is geworden kun je de soep verdunnen. Dat een soep te zout is geworden komt dan ook door het verdampen van water. Waardoor de verhoudingen niet meer kloppen zoals je deze had voorbereid. Soms kan er gedurende het koken van een soep tot wel één liter water zijn verdampt! Dat moet je dan goedmaken door te verdunnen of bij te vullen.

Ondanks dat er misschien wel één liter water is verdampt wil dit niet zeggen dat er opnieuw één liter nodig is om de soep weer op smaak te brengen. Doe het echt stap voor stap en proef voortdurend wat elke toevoeging met de smaak van soep doet. Soms is een enkele beker water voldoende om de smaak te bereiken die je voor ogen had.

Het beïnvloeden van de smaak van te zoute soep?

Soms kun je de zoute smaak door toevoegingen beïnvloeden. Je kunt denken aan het toevoegen van enkele druppels citroen of een klein snufje suiker. Maar vergeet voor het proeven van de soep als je deze toevoegingen gedaan hebt niet om te roeren en even te laten staan. Zo kun je voorkomen dat je de uiteindelijke smaak te veel zal veranderen of de soep niet meer eetbaar is.

Toevoegingen aan een te zoute soep doen?

Ook toevoegingen als bindmiddelen zijn een mogelijke oplossing. Maar dit kan niet bij elke soep die je maakt. Vooral bij kippensoep of lichte tomatensoep is het mogelijk. Een andere toevoeging die je kunt doen is room culinair. Deze veranderd de smaak van een soep wel! Daar moet je dus echt even rekening mee houden als je het gaat gebruiken. Lang niet iedereen houd van deze toevoeging.

Laat te zoute soep ook even staan?

Direct na het koken van een soep is deze het meest zout van smaak. Soms duurt het tot wel een uur voor de soep heerlijk op smaak is. Beoordeel een soep dus niet als je deze net hebt gemaakt maar durf de soep ook te laten afkoelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *