Hoe lang biefstuk bakken?

Een biefstuk kun je op verschillende manieren bereiden. Waarbij de tijd die je een biefstuk laat bakken bepaald hoe gaar de biefstuk uiteindelijk is. Gaat je voorkeur naar rare? Dan heeft een biefstuk een veel kortere bereidingstijd nodig dan als je een biefstuk goed doorbakken (well-done) wilt bereiden. Je moet daarnaast rekening houden met het soort biefstuk, formaat van de biefstuk en de warmtebron die je gebruikt. Bij het bereiden van een biefstuk zijn al deze factoren van invloed en bepalend om tot de juiste bereiding te komen.

Voor de biefstuk gebakken kan worden is een goede voorbereiding belangrijk. Waarbij je de pan alvast op temperatuur kunt brengen om te bakken. Kies bij voorkeur voor het gebruiken van olie en geen bakvet. Zodat de smaak van de biefstuk optimaal behouden blijft. Als de pan op de juiste temperatuur is kan het bakken beginnen.

Rare biefstuk bakken: +- 4 minuten

Om een biefstuk rare te bereiden heeft de biefstuk een korte baktijd nodig. Waarbij de baktijd voor een groot deel afhankelijk is van de dikte die de biefstuk heeft. Een biefstuk van circa 3 centimeter dikte heeft circa 2 minuten aan beide zijde nodig om rare gebakken te worden. Houd er rekening mee dat wij uitgaan van een voorverwarmde pan die de juiste temperatuur heeft bereikt.

Medium biefstuk bakken: +- 6-8 minuten

Om een biefstuk medium te bereiden heeft de biefstuk een relatief korte baktijd nodig. Waarbij de baktijd voor een groot deel afhankelijk is van de dikte die de biefstuk heeft. Een biefstuk van circa 3 centimeter dikte heeft circa 3 á 4 minuten aan beide zijde nodig om rare gebakken te worden. Kies ook hier weer voor een voorverwarmde pan en bij voorkeur voor het bakken in olie.

Well-done biefstuk bakken: +- 12 minuten

Om een biefstuk well-done te bereiden heeft de biefstuk een langere baktijd nodig. Waarbij de baktijd ook dit keer voor een groot deel afhankelijk is van de dikte die de biefstuk heeft. Een biefstuk van circa 3 centimeter dikte heeft circa 6 minuten aan beide zijde nodig om rare gebakken te worden. Kies ook dit keer voor een voorverwarmde pan.

Gedurende het bakken van een biefstuk.

De smaak en sappigheid van een biefstuk behouden? Kies er dan voor om de biefstuk na het bakken uit de pan te nemen en in zilverfolie te wikkelen. Haal de biefstuk vlak voor het opdienen uit de folie. Je moet er echter wel rekening mee houden dat de warmte van een biefstuk ervoor zorgt dat deze in de folie zal doorgaren. Wil je dit niet? Dan is het verstandig om de biefstuk enige minuten op de open folie te liggen zodat het de warmte kwijt kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *