Is mijn ei nog goed?

Wanneer je eieren los in de koelkast hebt liggen weet je niet altijd tot wanneer deze houdbaar en te gebruiken zijn. Gelukkig zijn er handige trucs voor om te weten of een ei nog goed is en je deze kunt eten. Waarbij jij je geen zorgen hoeft te maken of het wel echt zo is.

Het is goed te weten dat de meeste eieren na de verkoopdatum nog prima te gebruiken zijn. In een winkel mogen ze zelfs 7 dagen voor de THT datum niet meer worden verkocht. Eigenlijk is dat heel zonde. Zeker omdat de meeste eieren veel langer te gebruiken zijn. En dat kun je gemakkelijker onderzoeken dan je misschien denkt.

Het enige dat je voor het onderzoeken van de houdbaarheid nodig hebt is een schaal met water. Waarin je de eieren laat zakken. Hoe de eieren zinken of drijven verteld je alles over de versheid.

Een heerlijk vers ei herkennen?

Een heerlijk vers ei kun je makkelijk herkennen in een kom met water. Het ei zinkt namelijk naar de bodem en ligt plat op de zijkant. Daardoor weet je dat je het ei zonder problemen prima kunt eten na het bereiden ervan. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over hoe vers het ei is. Het ei dat je hebt gekozen is namelijk kakelvers!

Een nog prima te gebruiken ei herkennen?

Een ei van enkele weken oud zinkt eveneens naar de bodem van de schaal met water. Het enige verschil is dat een kant van het ei een beetje omhoog gaat. Het wil dus gaan drijven. Een ei dat op de bodem ligt en een klein beetje wilt drijven is eveneens prima te gebruiken voor gerechten. Over het algemeen is een ei waarvan een zijde wil gaan drijven ongeveer 2 weken.

De gemiddelde eieren die je in Nederland koopt zijn ongeveer 3 weken houdbaar. Mits je ze direct na de levering koopt. In de praktijk kun je de vaak veel korter gebruiken. Let er dus goed op bij je aankoop.

Een ei die je niet meer moet gebruiken herkennen?

Eieren kunnen ook bedorven zijn. In dit geval gaan ze gelijk drijven. Het ei moet je dus niet meer gaan gebruiken omdat je er behoorlijk ziek van kunt worden. Een andere reden dat een ei zal drijven is dat het niet op de juiste manier bewaard is. Waardoor de houdbaarheid sneller verstrijkt dan zou moeten. Het is een van de redenen dat supermarkten in Nederland de eieren niet meer mogen verkopen voor de THT datum is verstreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *