Hoe kun je kruiden het beste drogen?

Er gaat niets boven verse kruiden of kruiden uit eigen tuin. Maar veel kruiden heb je niet het hele jaar door tot je beschikking. Het drogen van kruiden is dan een goede oplossing. Veel kruidensoorten kun je prima drogen waardoor deze gedurende langere tijd te gebruiken zijn. Je kunt denken aan het drogen van munt, tijm, laurier, rozemarijn of salie. 

Het drogen van deze kruiden kan op een aantal manieren. Je kunt kruiden op natuurlijke wijze drogen. Door de kruiden aan een waslijn te hangen. Maar je kan ook de oven inzetten om kruiden sneller te drogen. Er is geen manier de beste bij het drogen van kruiden. 

Voorafgaand aan het drogen, op welke manier je voorkeur ook heeft, is goed schoon- en droogmaken van de kruiden belangrijk. Gebruik hiervoor een theedoek en leg de kruiden ook even goed uit voor je ze klaarmaakt om op de manier die je voorkeur heeft te drogen.

Hoe kun je kruiden op natuurlijke wijze drogen?

Het drogen van kruiden op een natuurlijke wijze kan een uitstekende oplossing zijn. Waarbij je de kruiden in een bosje aan een waslijn of haak kunt hangen. Per soort kruid verschilt de tijd die nodig is om te drogen. Maar niet alleen de tijd, ook de temperatuur is belangrijk. Deze moet bij voorkeur boven de 30 graden zijn. Dit heeft als reden dat het vocht van de kruiden anders kan gaan schimmelen. Het is dus ondanks de natuurlijke manier van drogen best bewerkelijk en lukt lang niet altijd. 

Hoe kun je kruiden in de oven drogen?

Het drogen van kruiden in de oven is relatief eenvoudig en een stuk sneller. Het enige dat je nodig hebt is een oven die op circa 35 graden afgesteld kan worden en waarin je de kruiden goed naast elkaar kunt uitleggen. Ook is een goede luchtcirculatie erg belangrijk.

Bij het drogen van kruiden in de oven is het belangrijk dat vocht uit de oven kan ontsnappen. Veel ovens reguleren de vocht zelf, oudere ovens kun je helpen door de ovendeur op een kier te laten staan. 

Ook hierin is het per soort kruiden weer verschillend hoe lang het drogen in de oven duurt. Bij de bladkruiden duurt dit ongeveer 60 minuten en bij de wat stevige kruiden kan de duur oplopen tot ruim enkele uren. Zorg er gedurende het drogen in de oven voor dat de kruiden ook omgedraaid wordt. 

In de regel geldt hoe sneller kruiden gedroogd zijn hoe meer smaak en geur er behouden blijft als je deze kruiden zal gebruiken. Hoe verleidelijk het ook klinkt, zet een oven zeker niet warmer om deze tijd te versnellen. Belangrijke stoffen gaan door de hogere warmte verloren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *