Hoe lang moeten sperziebonen koken?

Een goede manier om sperziebonen te bereiden is door de sperziebonen te koken. De tijd die nodig is om sperziebonen gaar te koken is afhankelijk van de gewenste stevigheid en smaak. Waarbij ook de manier van voorbereiden een belangrijke rol speelt. Bij gedopte verse sperziebonen is er meer tijd nodig dan de zogenoemde gebroken (gesneden) sperziebonen. De kooktijd zal dan ook afhankelijk zijn van de manier waarop de sperziebonen voorbereid zijn.

Voor sperziebonen gekookt kunnen worden moet je deze aan beide kanten van de zogenaamde dop ontdoen. Je kunt hier het beste een scherp aardappelschilmes voor gebruiken. Hoewel het niet nodig is, kun je de gedopte sperziebonen wassen. Voor het wassen van de sperziebonen kun je de pan met sperziebonen onder een lauw warme kraan plaatsen. Het spoelen in de pan en afgieten van het water is voldoende.

Gedopte sperziebonen: 6-10 minuten

Om de gedopte sperziebonen te koken heb je meer tijd nodig. Waarbij het belangrijk is dat je eerst het water aan de kook brengt voor je de sperziebonen in de pan doet. Als het water aan het koken is kun je de sperziebonen toevoegen. Vanaf het moment dat de sperziebonen in de pan zitten laat je deze circa 6 minuten koken om beetgare sperziebonen te krijgen.

Laat de sperziebonen gedurende 10 minuten koken als je geen beetgare sperziebonen wilt. Maar niet langer dan deze tijd. Zo blijven de smaak en vitamines behouden en heeft de sperzieboon toch wat stevigheid bij het opdienen.

Gesneden sperziebonen: 4-8 minuten

Als je de sperziebonen gesneden wilt koken is er minder tijd nodig. Breng ook deze keer de pan met water eerst aan de kook voor je de gesneden sperziebonen in het water doet. Vanaf het moment dat de gesneden sperziebonen in het kokende water zitten geef je deze circa 4 minuten kooktijd om beetgaar te worden.

Wil je geen beetgare sperziebonen? Dan is het goed om de gesneden sperziebonen wat langer te laten koken. Voor het behouden van vitamines en smaak is het belangrijk dat je de bonen nooit langer dan 8 minuten kookt. Daarmee veranderd er bij sperziebonen heel veel als het om de uiteindelijke smaak gaat. Dit zou natuurlijk zonde zijn!

Hoe controleer je of de gekookte sperziebonen gaar zijn?

Bij de kortste kooktijd van de sperziebonen kun je er vanuit gaan dat deze gaar zijn. Echter zal de smaak per kooktijd wel verschillend zijn. Waarbij een kortere kooktijd zorgt voor een licht scherpe smaak waar deze bij langere kooktijd zal afnemen. Je kunt desgewenst een klein klontje boter bij de sperziebonen doen om de smaak na het koken zachter te maken. Laat de boter smelten en meng deze door de sperziebonen.

Een heerlijke toevoeging bij gare sperziebonen kan een klein klontje roomboter zijn. De sperziebonen krijgen hierdoor ook nog eens een prachtige glans over zich. Het oog wil ook wat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *