Een manier om bloemkool te bereiden is door de bloemkool te koken. De tijd die nodig is om een bloemkool te koken bepaald de stevigheid en smaak. Maar ook de manier waarop je een bloemkool kookt is belangrijk. De bloemkool in het geheel koken heeft meer tijd nodig dan het koken van bloemkool roosjes. Waarbij de kooktijd ook van de grote die de bloemkool heeft af zal hangen.
Voor je een bloemkool of de bloemkoolroosjes gaat koken is het belangrijk om de bloemkool schoon te maken en wassen. Haal bij het schoonmaken de bladeren van de stam af en snijd daarna de stam een klein stukje korter. Voor het wassen van bloemkool is met je handen over de bloemkool wrijven onder een lauwe kraan voldoende.
Hoe lang moet een hele bloemkool koken?
Een hele bloemkool koken heeft meer tijd nodig. Waarbij het belangrijk is om eerst water aan de kook te brengen voor je de schoongemaakte bloemkool in de pan doet. Als het water aan het koken is kun je de bloemkool toevoegen. Vanaf het moment dat de bloemkool in de pan zit laat je deze circa 8 minuten koken om beetgare bloemkool te krijgen.
Laat de bloemkool gedurende 12 minuten koken als je geen beetgare bloemkool wilt. Maar niet langer dan deze tijd. Zo voorkom je dat smaak en vitamines verloren gaan. Ook voor een grotere bloemkool kan meer kooktijd nodig zijn.
Hoe lang moeten bloemkoolroosjes koken?
Wanneer je bloemkoolroosjes wilt koken hebben deze minder tijd nodig. Ook hier is het goed om water eerst aan de kook te brengen en de schoongemaakte roosjes in het kokende water te doen. Vanaf het moment dat de bloemkoolroosjes in het kokende water zitten hebben deze circa 6 minuten nodig om beetgaar te worden.
Wil je geen beetgare bloemkool? Dan is het goed om de bloemkoolroosjes wat langer te laten koken. Voor het behouden van vitamines en smaak is het belangrijk dat je de roosjes nooit langer dan 10 minuten kookt.
Hoe controleer je of de gekookte bloemkool gaar is?
Gedurende het koken van bloemkool of bloemkoolroosjes kun je met een vork controleren of de bloemkool gaar is. Dit doe je door er zachtjes in te prikken. Wanneer je er met een vork gemakkelijk in kunt prikken en de bloemkool blijft aan de vork hangen kun je deze opdienen.
Houd er rekening mee dat bloemkool na het afgieten van water altijd nog een beetje aan het doorgaren is. Laat de bloemkool daarom niet langer koken dan de aangegeven kooktijd.