Hoe moet je een BBQ schoonmaken?

Een BBQ schoonmaken is een belangrijke taak. Waarbij de manier van schoonmaken afhankelijk is van het soort BBQ dat je hebt. Zo heb je bij een op kolen gestookte BBQ te maken met rook en roetvorming. Waar je bij een elektrische of gasgestookte BBQ weer rekening moet houden met de vetten. Zo vraagt elk soort BBQ een eigen aanpak en benodigdheden voor de schoonmaak. 

Zorg er bij een op kolen gestookte BBQ voor dat de kolen vooraf aan het schoonmaken verwijderd zijn. Dit is vaak de volgende dag. Waarbij je de koolresten er gemakkelijk uit kunt scheppen of vegen en de BBQ verder kunt schoonmaken. 

Hoe moet je een kolen BBQ schoonmaken

Bij een op kolen gestookte BBQ heb je vrijwel altijd te maken met rook en roetaanslag. Deze moet je dus als eerste verwijderen. Het verwijderen van deze aanslag gaat gemakkelijk met een goede BBQ borstel en schrapper. Heb je de aanslag van het rooster en andere onderdelen verwijderd? Ga dan met een doek en olie over de roosters heen om het overige vuil te verwijderen. Een stevige spons is ook bijzonder geschikt. Door te kiezen voor olie voorkom je dat een BBQ of de roosters roesten. 

Tot slot is het belangrijk om de BBQ netjes en droog op te bergen voor het volgende gezellige moment om te genieten. 

Hoe moet je een elektrische BBQ schoonmaken?

Bij een elektrische BBQ heb je vooral te maken met vetten van het bakken. Deze kun je relatief snel en eenvoudig verwijderen met schoonmaakmiddel en middel die zal ontvetten. Kies bij voorkeur een vaatdoek die je in een emmer lauw water kunt spoelen. Wanneer je te maken hebt met etensresten is het goed om een afwasborstel te kiezen. De afwasborstel zal het metaal van de BBQ niet aantasten of schuren waardoor roestvorming kan ontstaan. 

Een voordeel van de elektrische BBQ is dat je vooraf ook BBQ folie kunt aanbrengen. Deze kun je dan aan het einde van de BBQ verwijderen en weggooien. Dit zorgt ervoor dat je minder werk aan het schoonmaken hebt. 

Hoe moet je een gas BBQ schoonmaken?

Bij het schoonmaken van een gas BBQ heb je te maken met vetten en toch ook roet. Omdat er vaak sprake van een echte vlam is. Om een gasgestookte BBQ schoon te maken heb je vrijwel altijd een goede borstel, vaatdoek en middel voor het ontvetten nodig. Waarbij je met de borstel zorgt dat het grootste vuil van de BBQ verwijderd is en met de vaatdoek de BBQ kunt ontvetten en schoonmaken. Spoel de doel bij voorkeur in lauw warm water uit voor een optimale werking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *