De 10 Heetste Pepers ter Wereld

Om te meten hoe heet een chilipeper of pittige saus is gebruiken we de schaal van Scoville. Dit meet de concentratie van capsaïcine (waar de hitte en pijn vandaan komt), uitgedrukt in Scoville Heat Units (SHU). Rond de 500-1000 is voor de gemiddelde Nederland al (te) heet, een jalapeño peper is tussen de 2500-8000 SHU.

De heetste pepers gaan veel verder dan dat, ik zet de 10 heetste pepers voor je op een rijtje!

1) Carolina Reaper (2.200.000 Scoville)

De heetste peper ter wereld, zoals bevestigd door het Guinness World Records. Door “Smokin” Ed Currie ontwikkeld in de Amerikaanse staat South Carolina. Sinds 2013 is dit de heetst gemeten peper maar de Amerikaanse kweker heeft naar alle waarschijnlijkheid nóg scherpere pepers ontwikkeld die hij achter de hand houdt mocht deze ook van de troon gestoten worden. Zoals de mysterieuze Pepper X die 2x zo heet zou zijn.

Deze beroemde peper zie je nu terug in allerlei producten als chips en andere pittige snoepjes.

2) Chocolate Bhutlah (~2.000.000 Scoville)

Een chocolade peper, dat klinkt best vrolijk toch? Heel veel plezier zal je waarschijnlijk niet halen uit het eten van deze kruising tussen een Bhut Jolokia (Ghost Pepper) en de Douglah 7 pod. Hierdoor de naam Bhutlah van “bhut” en “douglah.”

3) Trinidad Moruga Scorpion (~2.000.000 Scoville)

Deze gemeen uitziende pepers groeien op het eiland Trinidad. De smaak wordt omschreven als “zachte fruitachtige smaak, waardoor het een zoet-warme combinatie is”. Tot 2012 was dit de heetste peper.

4) 7 Pot Douglah (1.853.936 Scoville)

Afbeelding via PittigePepers.nl

Met één peper zou je zeven stoofpotten heet kunnen maken. Dat is waar de 7 Pot chilisoort haar naam vandaan haalt, een peper die je nog vaker gaat tegenkomen op deze lijst. De Doughlah is alleen wel makkelijk te herkennen. Met een ruwe, puistige schil en een geribbelde textuur ziet deze peper er niet fruitig uit maar sommige omschrijven deze peper toch echt zo!

5) 7 Pot Primo (1.468.000 Scoville)

Afbeelding via PepperGeek.com

Nog zo’n 7 stoofpotten peper. De Primo is een kruising gemaakt door Troy Primeaux, alias Primo.

“Als je eenmaal voorbij de intense warmte van deze peper bent, zul je merken dat hij een vrij fruitige smaak heeft, met een bloemige geur.” aldus peperfanaat Mike.

6) Trinidad Scorpion “Butch T” (1.463.700 Scoville)

Totdat deze peper van de troon gestoten werd door de Carolina Reaper was dit heetste chilipeper. De “schorpioen” -paprika’s worden zo genoemd omdat het puntige uiteinde van de peper lijkt op de angel van een schorpioen.

7) Naga Viper (1.349.000 Scoville)

De Naga Viper is gemaakt in Engeland door chiliboer Gerald Fowler en droeg in 2011 zelfs kort de titel “heetste peper ter wereld”.

8) Ghost Pepper (1.041.427 Scoville)

Ook wel bekend als bhut jolokia. Dit was de heetste peper ter wereld in 2007 en komt natuurlijk voor in Assam, India. Dit is dan wel #8 op de lijst, maar onderschat één miljoen Scoville units niet.

Wetenschappers van de Indiase strijdkrachten hebben van deze peper zelfs een wapen gemaakt: Chili Munitie. Het wordt ingezet als minder dodelijke munitie om “gewelddadige demonstranten” te stoppen. Vooral in gesloten ruimtes zouden zogenaamde PAVA balls effectief zijn:

“We got mixed results. In confined areas it worked better, but in open areas, spraying PAVA proved futile in front of a determined crowd,” said a security officer.

Hinustan Times

9) 7 Pot Barrackpore (~1.000.000 Scoville)

Foto via PepperJoe.com

Deze hete peper komt uit Barrackpore in Trinidad en Tobago. De 7 Pot Barrackpore heeft wat grotere en meer gerimpelde peulen in vergelijking met onderstaande 7 Pot red:

10) 7 Pot Red (~1.000.000 Scoville)

Foto via Chilipeppermadness.com

Ja, nóg meer eng hete pepers uit Trinidad. De Red variant van de 7 pot familie staat misschien op plek 10 in deze lijst maar moet zeker niet onderschat worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *