De Beste Wokpan: Thuis roerbakken als een pro

De wokpan is niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. Koop je voor het eerst een wokpan voor je (nieuwe) keuken of ga je eindelijk die Tefal pan upgraden? Ik onderzocht, las reviews en testen tientallen wokpannen om jou te helpen aan de beste aankoop.

Wat maakt een wokpan zo onmisbaar?

Voor het bereiden van Aziatische gerechten kun je het beste een wokpan gebruiken. Een wok is een stuk boller, zo kan je tijdens het koken je vis, vlees en groente makkelijk in beweging houden. De pan is gemaakt om bestand te zijn tegen hoge temperaturen en warmte gelijk te verdelen. Door te koken met hoge temperaturen krijg je de onbeschrijfelijke smaak van geroerbakte groente die je niet krijg in een gewone koekenpan.

Bovendien kan een wok bijzonder veelzijdig zijn. Naast het roerbakken van groenten kan je stomen, frituren en koken. Doordat de pan zo snel warm wordt, heb je ook zo je noedels of pasta bereid. Daarnaast gebruik je veel minder (of geen) olie wat je maaltijd ook nog eens gezonder maakt.

Hoe herken je een goede wok?

Materiaal: Wokpannen zijn te vinden in Roestvrij staal, Gietijzer, Plaatstaal, Emaille, Aluminium en nog veel meer. Experts en professionals kiezen echter voor koolstofstaal (carbonstaal). Dit is sterk, duurzaam, verdeelt warmte snel en gelijkmatig, werkt op inductie én gas en is ook nog eens relatief voordelig. Hiermee heb je geen antiaanbaklaag nodig, die wordt vanzelf gevormd. Handig, want dan hoef je ook geen zorgen te maken over stalen kookgerei die je antiaanbaklaag beschadigen. Het enige nadeel aan deze staalsoort is dat deze niet roestvast is, gebruik dan ook geen zeep of vaatwasser om de pan schoon te maken maar enkel heet water en een borstel.

Vorm: Een traditionele wok heeft een ronde bodem en is bedoeld voor grote (gas)branders. De meeste gasfornuizen hebben een speciale wokbrander waar deze pan oppast. Als dit bij jou ontbreekt kan je een wokring gebruiken, of kies voor een wok met een platte bodem.

Diameter: Woks zijn te vinden in allerlei formaten, van kleine 20 cm pannen tot 90 cm pannen om een heel feestje mee te voeden. Met een diameter van 26 tot 32 cm past je wok op een doorsnee kookplaat.

De beste wokpannen in 2024

Mijn favoriet: DeBuyer Mineral B Element 5614.28

Een traditionele koolstofstaal pan gemaakt in Frankrijk. Dit beroemde merk maakt al sinds 1830 hoogwaardig kookgerei en heeft een reputatie opgebouwd voor uitstekende kwaliteit. Dit model van 4L, 28 centimeter, is mijn keuze voor een wokpan omdat deze een platte bodem heeft die werkt op mijn inductiekookplaat. Verder ben ik fan van de handgreep, doordat die gemaakt is van roestvast staal kan de hele pan ook de oven in. Je moet er wel rekening mee houden dat de handgreep heet wordt.

Zoals met alle goede pannen moet deze eerst ingebrand en “seasoned” worden, zodat je een patina krijg. Dit betekend ook handmatig schoonmaken (geen zeep!), wat voor sommige wennen zal zijn. Voor deze extra aandacht die je de pan geef krijg je een uitstekend instrument terug wat een waar genot is om mee te werken!

Beste traditionele wok: SECRET DE GOURMET Wok Maple

Wil je een echt authentieke wok? Dit model heeft een ronde bodem, dubbele houten handvaten en is gemaakt van koolstofstaal. Hiermee kan je dus echt de hoge temperaturen opzoeken! Met een diameter van 35 cm is dit een serieuze pan voor grote hoeveelheden voedsel. Bovendien is het prijskaartje van deze pan bijna onverslaanbaar, een hele goede optie dus als je beschikt over een groot genoegen wokbrander.

Beste wokpak van RVS: BK Conical Deluxe

Roestvrij staal is niet mijn eerste keuze voor een wokpan, ingrediënten blijven sneller kleven en je hebt hierdoor meer kans op aanbakken met RVS. Waarom dan toch een RVS pan in deze lijst? Omdat ze vaatwasmachinebestendig zijn! Een stukje gemak met schoonmaken is ook heel wat waard. Bovendien zijn RVS pannen licht en verdelen ze warmte goed.

Het Nederlandse merk BK maakt uitstekende producten, zo ook deze Conical Deluxe wokpan. De platte bodem maakt deze pan geschikt voor de meeste keukens en de reliëfbodem helpt tegen aanbakken.

Beste Wadjan: Jay Hill Gietijzer Wadjan Wok

Een Wadjan is gemaakt van dikker staal en heeft twee handgrepen, dit type Indonesië pan is dan ook meer bedoeld voor langzamere bereidingen en niet om hoog vuur op te zoeken en te schudden. Voor een wadjan beveel ik daarom gietijzer aan, zo ook dit model van Jay Hill. Deze pan is met een diameter van diameter van 36 cm en een gewicht van 4,5 kg een serieus stuk gereedschap. Handig is de platte bodem wat deze geschikt maakt voor inductie of elke andere hittebron van kampvuur tot BBQ.

Beste wok met anti-aanbaklaag: GreenChef Diamond

Wil je toch echt graag een anti-aanbaklaag? Overweeg dan deze aluminium pan van GreenChef. Met een platte bodem en een diameter van 28 cm werkt deze pan op alle warmtebronnen. De maker heeft rekening gehouden met de hoge temperaturen die je wil van een wok, de antikleeflaag kan tot 450°C aan. Aluminium is vaatwasserbestendig, maar wel wordt geadviseerd om geen metalen spatels te gebruiken en de pan met de hand te wassen om de levensduur van de coating te maximaliseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *