Wie is er nou niet gek op pannenkoeken? Als ontbijt, lunch of toetje is dit voor zowel jong als oud een feestje. Als je bloem, melk, ei en zout in huis hebt, kun je altijd in no-time een hele stapel pannenkoeken serveren. Het is heel simpel maar oh zo heerlijk, met dit basisrecept maak je de perfecte pannenkoek.
Tips & Tricks
- Rusten: Als je het beslag minimaal een half uur rust voordat je begint met bakken, krijg je luchtigere en smaakvollere pannenkoeken. De ingrediënten kunnen beter mengen doordat er lucht in het beslag wordt opgenomen. Het helpt ook gelijk met de volgende tip.
- Klontvrij beslag: Is een kwestie van beetje bij beetje de melk toevoegen, of gewoon goed kloppen met een garde of mixer.
- Start met een hete pan: De eerste pannenkoek mislukt niet als je pan warm genoeg is. Test de temperatuur met een paar druppels water, als het water danst is het heet genoeg. Zet het vuur op middelhoog om de buitenkant van je pannenkoek niet te verbranden.
- Warm houden: Bewaar je pannenkoeken tussen twee borden. Nog beter is de borden op een pan met heet (bijna kokend) water als je ze lang warm wil houden.
- Bewaren: Gebakken pannenkoeken kan je inwikkelen in vershoudfolie en ongeveer twee dagen bewaren in de koelkast. Invriezen in een diepvrieszak kan ook, dan blijven ze nog zo’n twee weken lekker.
- Suiker in je beslag: In een Amerikaans recept voor pancakes is het niet gek om 1 eetlepel suiker aan het beslag toe te voegen. Voor een zoetekauw is wat basterd- of vanillesuiker een makkelijke manier om je pannenkoeken op te pimpen.
Topping inspiratie
Dit is een basisrecept, deze pannenkoeken zijn heerlijk naturel of met stroop en/of poedersuiker. Maar een pannenkoek is natuurlijk te beleggen precies zoals je zelf wilt. Dit zijn wat varianten om te proberen, misschien vind je wel een nieuwe favoriet!
Spek | Ham | Shoarma | Brie | Ragout |
Zalm | Gebakken ei | Spinazie | Champignons | Kip |
Bosui | Salami | Tomaat | Paprika | Chocolade(pasta) |
IJs | Jam | Stroopwafel | Rozijnen | Appel |
Aardbeien | Ananas | Banaan | Peer | Framboos |
Pindakaas | Perzik | Slagroom | Blauwe bessen | Honing-mosterd saus |
Kersen | Kwark | Honing | Walnoten | Karamel |
Pannenkoeken bakken voor twee a drie
Porties
8
pannenkoekenBereidingstijd
20
minutesIngrediënten
250 g (tarwe)bloem
2 eieren
zout (3 gr)
500 ml (halfvolle) melk
zonnebloemolie of vloeibare boter voor het bakken
Beschrijving
- Weeg de bloem af in een kom, voeg vervolgens je ei en een snufje zout toe en als laatst de melk.
- Mix met een garde je beslag tot een klontvrij gladde massa.
- Schep, bijvoorbeeld met een soeplepel, een flink deel van je beslag in een warme pan met een beetje olie of boter.
- Bak de pannenkoek in ongeveer een 2-3 minuten goudbruin. De pannenkoek is klaar om te draaien als de bovenzijde droog en vrij van belletjes is. Als ook deze kant mooi bruin is geworden bewaar je de pannenkoek tussen twee borden.
- Voeg opnieuw wat olie of boter aan je pan toe en herhaal totdat je beslag op is.